Mandelmassa

160210 005

140209 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var VT-18 igång och det känns jättekul. Jag har flera goda idéer med mig från min utflykt till Solhaga och vi ska organisera upp litet i vår produktion. Jag har verkligen vilat upp mig under lovet och så fick jag härlig inspiration på det, så nu känns det bra att få börja jobba.

Vi drog igång med semlor med en gång. Fettisdagen ligger tidigt i år så det känns som om det passar bra. Vi har fått flera fina omdömen om mandelmassan i våra semlor.  Här kommer ett recept på en något omständlig men supergod mandelmassa.

Börja med att koka vaniljkräm som sedan ska blandas i mandelmassan.

Vaniljkräm

2,5 dl mjölk
25 gr strösocker ca 1/4 dl
½ vaniljstång

25 gram strösocker
20 gram maizena
ca 2 äggulor det går att ta 1 äggula och 1 ägg (färre äggulor blekare kräm men här ska krämen i mandelmassan så det gör inte så mycket.

75 gram mjukt smör

Häll mjölken med socker och vaniljstång (dela på längden och skrapa ned fröna i mjölken men stången kan också få koka med) i en gryta.

Vispa ihop ägg, socker och maizena i en bunke, tills det blir slätt

Koka upp mjölken, ta grytan från plattan och vispa kraftigt samtidigt som du häller i ungefär en tredjedel av den varma mjölken i äggen.

Ställ grytan på plattan och häll under vispning i äggsmeten i mjölken och låt sjuda försiktigt under vispning till lagom tjocklek. Det bränns lätt! Häll krämen i en ren skål och rör ned smöret. Låt kallna och täck med plast.

Mandelmassa
200 gram mandel (rostad)
200 gram florsocker
1-2 äggvitor
2 rejäla matskedar vaniljkräm

Vi rostar mandeln för den blir så otroligt god då. Vår ugn brukar hålla ca 225 grader efter avbaket och det tar nog 10-15 minuter att rosta mandeln. Rosta tills den har fin färg och smak.  När mandeln har svalnat kör vi den i matberedaren till ganska grovt mandelhack. Vi vispar ihop äggvitorna och blandar sedan mandel, florsocker, äggvitor och vaniljkräm med t.ex. elvispen till en jämn massa. Det beror litet på hur lös du vill att den ska vara hur mycket äggvita och vaniljkräm du ska ha i. Mandelmassan sätter sig i kylen och blir litet fastare.

Lycka till!

 

 

150307 019