Det är mycket skriverier om semmeltest just nu i vår värld. Här är ett bra inlägg från Doris och Kopparlundens Bageri ❤️Västerås tidnings semmeltest skapade stor ilska hos våra kollegor på Bageri April. Varför var de inte med när både Bread and sweets by Jennie och vi var det? Och borde inte @mariathereseettlitetbageri också varit med? Vi är ju alla hantverksbagare.Endast @vasterastidning kan ge svar. Men eftersom jag har jobbat som journalist vet jag att det ofta är slumpen som avgör vilka semlor som får vara med. Testet blir en kul grej i tidningen, snabbt gjord, populär bland läsarna. Tidningen har inte en tanke på hur det blir för de testade bagerierna.De vet inte att semmeltiden är extremt viktig för små bagerier. Den kommer efter tuffa januari då ni kunder handlar väldigt lite, och den kulminerar på fettisdagen när alla ska köpa semla. Semlorna kan fylla på den tomma kassan. Eller inte.Tidningens ”kul grej” är för oss i bagerierna blodigt allvar. På Kopparlunden har vi flera gånger också varit med om att inte få vara med i testet. Andra gånger har vi fått usla betyg, och ibland bra. Ofta har testet publicerats på själva fettisdagen. Ett toppbetyg betyder rush och att semlorna tar slut i förtid, med arga kunder som följd. Ett dåligt att man kanske står med 500 osäljbara semmelbullar när dagen är slut.Potentiella kunder påverkas starkt av ett test, fast det egentligen bara är ett resultat av några få personers tycke och smak.Men jag har aldrig sett ett semmeltest som jämför innehåll i semlor. Som berättar varför vissa semlor innehåller 30 ingredienser, andra bara 10. Eller att en del bagerier rullar bullarna för hand medan andra köper bakeoff. Som avslöjar att några kör med industritillverkad fyllning medan hantverksbagare gör sin egen.Eftersom vi gör så mycket för hand går minst hälften av våra intäkter till löner och våra bakverk kostar mer än industriprodukter.Det senaste året har varit kämpigt. Våra råvaror har stigit dramatiskt. Elpriserna är chockerande. Och ni kunder sparar in på vad ni köper. Allt påverkar vår ekonomi direkt. Och en ”kul grej” i tidningen blir direkt avgörande för ett litet bageris ekonomi.Så vill du värna oss små hantverksbagare får du själv prova dig fram till vilken semla du gillar bäst.Kärlek till Bageri April] med flera/Doris ... See MoreSee Less