Så här jobbar jag. Vi bakar allt från grunden och vi använder enbart riktigt smör eller ibland rapsolja och då för det mesta från Sänkdalens gård på Vikbolandet. Det händer att vi använder mera neutral svensk rapsolja till vissa kakor som vi tycker tar för mycket smak av den kallpressade oljan. Mjölet kommer från Orga kvarn i Skärblacka och är för det mesta från Östergötland. När det gäller speltmjölet vet jag även vem som har odlat det. Vilket jag uppskattar! Jag hoppas på nya spännande sorter till hösten. Vi är knäcker ägg och gör maräng av vitan och curd av gulan. Vi gör en del kondis och ja, vi rullar dammsugare själva med kakor som vi finner mindre lyckade och smör, kakao och Trosa punsch. Vi köper dock marsipan.
Vårt bröd bakas med surdeg, jäst behövs inte. Vi blandar degar och formar bröd som sedan får kalljäsa i minst ett dygn och i vissa fall flera dygn. När degen kalljäser utvecklas smaker och näringsämnen blir mera lättillgängliga för kroppen. Om du bakar själv, testa vilken skillnad det blir om du låter det ljusa brödet jäsa över natten i kylen. Baka det som vanligt men ta enbart 10 gram jäst. Låt det jäsa i rumstemperatur i en form eller i durkslaget med en mjölad handduk i botten, tills du ser att det reser sig. Lägg en fuktig handduk över och stoppa in det i kylen över natten, på morgonen kan brödet bakas av och det blir en jättestor smakskillnad.
Vi arbetar med lokala råvaror så långt vi kan och jobbar med säsong. Just nu får vi tag på svensk gurka igen vilket är fantastiskt och snart finns det gurka från växthusen här i närheten. Tomaterna kommer dröja ett tag till, de kommer från Rökinge gård eller Varv och är fantastiskt goda. Vi har även vår egen sparrisodling och förhoppningsvis kommer den väl att vakna någon gång i maj även denna kalla vår. Våra soppor görs på råvaror i säsong och vi ser fram emot att t.ex. Hermelins grönsaker kommer med färsk broccoli och annat gott. I väntan på det brukar jag hinna plocka nässlor och ramslök för att få vårkänsla på tallriken.
Osten på buffen kommer från lokala gårdsmejerier där den produceras på ett hantverksmässigt sätt. Vi har Hejtorps gårdsmejeri som gör getost, Löts gårdsmejeri som mest har getost men även en del koostar och Brostorp som jobbar med komjölk. Gemensamt för dem alla är att de gör speciella och supergoda ostar och alla har gårdsbutik så du kan göra en utflykt och samtidigt köpa ost. Hårdosten produceras av Boxholmsost, det finns ju de som hellre äter ”vanlig” ost.
Vi köper marmelad och sylt från Henstorp och Börslycke eller ibland något annat lokalproducerat. Saften och sylten till våfflorna kommer från Brunneby musteri. Vi har även Kombucha från Kvillinge ekologiska. Vårt kaffe rostas av Vadstena rosteri som jag skrev om i förra veckan.
Vi köper kalkon från Visätters gård på Vikbolandet och lax från Forsmans Lax & Lamm på Aspöja i skärgården. Det händer att vi har salami och skinka till tex våra pizzakvällar och i brist på annat köper jag produkter med svenskt kött.
Min ledstjärna är närproducerat och hantverksmässigt i första hand och svenskproducerat i andra hand. Det gör att vi har litet olika sortiment beroende på var på året vi befinner oss. Jag skulle dock inte vilja vara utan choklad, kaffe och nötter, aprikoser, citroner m.m. det är så gott och svårt att odla här! Snart kommer sommaren och då har vi svenska frukter och bär. En del plockar jag i vår trädgård annat köper vi av östgötska odlare. Hantverksmässigt och närproducerat kostar litet mera och det tycker jag att det ska göra.