Arrakskransen – vi kan aldrig leva upp till ert minne

Jag är jätteglad över att ha vunnit östgötadagsbakverket 2017 med Arrakskransen! Jag är helt förundrad över all uppmärksamhet vi har fått.

Temat var ett bakverk med historia och jag utgick från en kaka mina föräldrar minns sedan 50-talet. Jag har anpassat kakan så att den ska gå att baka med dagens ingredienser och i ganska stora satser. Själv har jag aldrig smakat den mytomspunna kransen!

Vi gör krämen med punsch eftersom det är svårt att få tag på arrak. Själv tycker jag att krämen smakar mycket punsch och min dotter undrade vad hon åt för konstigt, när hon smakade härom dagen. Mina föräldrar däremot tycker att jag kunde ha i mera punsch. De har ett smakminne från 50-talet som jag antar bygger på smak från arrak och kanske på att de var yngre då. Ett barn tycker ju att punsch smakar litet spritigt.

När det gäller mandeln gör vi en stor sats och hackar i matberedaren. Det blir kanske inte ett toppresultat eftersom sockret gärna separerar sig från mandeln men det är så vi har valt att göra vår topping.

Den arrakskrans som vi säljer för 20 kr biten, vilket är samma pris som vi tar för bullar, är en kaka inspirerad av svunna tiders arrakskrans och den kommer tyvärr aldrig att leva upp till era barndomsminnen. Jag hoppas att ni tycker att det är en god kaka i alla fall.

Ni som bakar den själva efter receptet i förra inlägget kan ju ha i mera punsch. Någon tyckte att det var en för stor sats kräm, så det går att minska ned satsen i receptet.

Vill ni köpa en hel krans vill vi att ni beställer innan. Vi har öppet onsdag till fredag 10-17, lördag 10-16 och söndag 11-16.

Välkomna!

170411 083