Hönorna

Det kommer många frågor om hönorna. Våra hönor är ett knasigt gäng som kommer springande med höga kliv när jag visar mig. Inte helt olika Pettssons hönor.  Jag kan ju vara på väg med mat till dem även om jag var där och matade dem för en liten stund sedan.

150928 057 151209 001 160131 085 160131 093 160131 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hönorna här är korsningar av olika slag och de är införskaffade för att de värper ägg med olika färg på skalen. Här finns aracunakorsningar som några av dem saknar ordentlig stjärt och som värper gröna ägg, isbar finns renrasiga och korsningar och de äggen blir mera blågröna. Korsningar av fransk maran värper tegelröda till mörkbruna ägg. En renrasig maran värper jättesnygga kakaofärgade ägg, de ägg som våra korsningar värper är som bleka varianter på dessa. Vi har också ett gäng som värper ljusare ägg och dessa är jag osäker på vilken ras de är.  Jag trodde jag visste men när jag läser på stämmer det inte alls. Kycklingarna, de fem som blev hönor, såg man att det var hönor med en gång. Tuppar och hönor har helt olika färg redan som nykläckta men rasens namn har jag glömt.

Hönsen älska att vara ute i hönsgården om det inte blåser för mycket eller regnar. Vi släpper inte ut dem utanför hönsgården för vi har flera rävgryt i närheten. Det är också därför det ligger stenar runt den äldre delen av hönsgården för att förhindra att räven gräver sig in. Det har dessvärre hänt för många år sedan när vi som nyblivna hönsägare var litet väl naiva. Dessutom kan ju hönorna vara litet otäcka om de kommer springande och vill dela på fikat med våra yngre gäster.

Hönorna älskar att bada i jorden. Det hjälper dem att hålla sig rena och håller ohyra borta. De kan se litet halvdöda ut när de ligger och slöar på sidan i solen men det är ingen fara, de trivs.

Höns är inte alltid så snälla mot varandra och de passar hårt på hackordningen. Det är inte lätt för en höna som är lägre i rang att sticka upp då får hon sig genast ett argt hack från en mallig typ som ligger bättre till just nu. Så även om det kan vara fridfullt att betrakta hönorna så är det ibland en del osämja.

130603 017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här veckan är det öppet som vanligt och vi finns också på Billa gård för marknad men nästa vecka är det enbart öppet på skärtorsdagen och sedan har vi påsklov. Beställ gärna bröd till torsdagen om du vill vara säker på att få påskbröd.

 

 
höna2 hjöna