Marknadshelg

I helgen har vi haft många fikagäster i det fina septembervädret. Det är omväxlande underbart fint och klart väder och ruskigt höstväder här hos oss! Bondens marknad fortsätter och Ulf stod där i lördags och kommer att vara där ytterligare tre helger. I lördags fick han sälja Boställets bröd till en LHC- spelare vilket han tyckte var litet kul smiley

I lördags kväll var barnen och jag på middag hos en kompis, som var gräsänka över helgen, och åt gott tillsammans med ett gäng andra mammor och barn. Jag försöker hinna med att vara social och umgås med mina vänner för det ger så mycket! Bageriet och just nu "Bondens marknad" kräver en massa energi och då tror jag ibland att jag inte orkar något annat. Men det kan visst vara tvärt om!

Igår var vi i Klockrike på en mysig liten höstmarknad. Det är skönt att ha så nära, bara några kilometer bort.

På bilden; slätten igår från Klockrikegården.

 

 

I veckan har jag bakat ett plommonbröd. Vi har ett litet Victoria träd som ger mycket frukt i år.
Någon efterfrågade ett recept så det kommer här.

Plommonbröd

Rosta 125 gr havregryn i ugnen på 225 grader så att de får litet färg
Skär  plommon i bitar (så att det blir ungefär 175 gram) och blanda med några matskedar honung, låt stå en stund.

Blanda nedanstående till en lös deg och låt det vila i i timme
200 gram surdeg
0,6 liter vatten
600 gram vetemjöl
150 gram rågmjöl (fullkorn)
och de rostade havregrynen

Tillsätt 25 gram salt och plommon och knåda till en deg. Ev. behöver du litet mer vatten eller mjöl för att få en smidig men ganska kompakt deg. Forma 2 bröd och lägg dem i en jäskorg med skarven uppåt.  Låt dem stå en stund i rumstemperatur för att sedan jäsa i kylen över natten. Jag la litet havregryn i botten av korgen för dekoration och snittade brödet innan gräddning.

Sätt ugnen på 250 grader, släng in litet vatten i en gammal plåt i botten på ugnen, grädda  5-10 minuter och sänk sedan till 225 grader och grädda ungefär 50 minuter totalt..