Ogrässoppa

Jag är verkligen helt överväldigad att så många kommer och besöker oss i vår. Någon som tex Ann-Kristine som har ätit samma soppa två dagar i rad och vill ha receptet. Stort tack ska ni ha för att ni hjälper mig att hålla hoppet inför framtiden uppe!

Här kommer receptet på soppan enligt önskemål egentligen är det en vanlig potatissoppa där vi mixar ned förvälld kirskål eller Gers som vi säger på östgötska. (När jag googlar på stavning av detta dialektala verkar det komma från tyskan …)

Plocka späda kirskålsblad, skölj och förväll dem i saltat vatten. Vi använde inte jättemycket till fyra portioner en liten näve förvällda, kanske en halvliter blad.

Recept

8 st potatisar
1 liten gul lök
2 vitlöksklyfta

Koka potatis i bitar mjuk med grovhackad lök och vitlök. Använd så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Mixa ihop potatis, vatten och lök med 1 grönsaks-buljongtärning .

Späd med mjölk, grädde 4dl och litet vitt vin 0,5dl till önskad konsistens. Mixa ned den förvällda kirskålen innan servering. Koka inte för mycket efter det, för det gröna blir gärna tråkigt. Salta och peppra, vi brukar även ha i cayennepeppar för litet sting.

Vi gör stora satser soppa och späder med mjölk, vatten och grädde utan att riktigt mäta. Gör soppa så tjock eller tunn som du gillar den. Vinet eller citronsaft behövs för litet syra. Potatissoppa är snabb att koka fast, glöm inte att röra!

Vi har öppet torsdag till söndag. Vi har glesat ut mellan borden och ber oss hjälpa till och undvika trängsel. Vi kommer även ha öppet i påsk om inget nytt framkommer långfredagen, påskafton och påskdagen 11-16.