Ramslökssoppa ett vårtecken

Här kommer ett, inte så vanligt förekommande, nytt blogginlägg. Många har gillat den gröna soppan som vi har serverat i vår.

Massor med Ramslök!

Jag menar ramslökssoppan. Ramslöken har jag under flera vårar plockat på Omberg. Det blir en mysig utflykt som kombineras med litet nytta. I år var jag där extra tidigt men blåsipporna blommade redan och Omberg var väldigt vackert i det sköna vädret. På Omberg gäller Allemansrätten, så länge som man inte är i någon av de fem områdena som är naturreservat. Kolla på en karta så ser du vart du ska vara.

Vårgrön soppa

Ramslökssoppan gjorde jag i år som en tunn potatis- och löksoppa. Det behöver inte vara så mycket lök i den. Jag använder grönsaksbuljongtärning, grädde, mjölk och vitt vin. När soppan är färdig mixar jag i ramslöksblad. Ganska mycket för det ska bli riktigt grönt och få god smak. Låt soppan få ett uppkok före servering annars blir den ganska ettrig i smaken. Jag tycker inte att det behövs någon vitlök i eftersom ramslöken drar åt vitlökshållet.

Till serveringen kan man göra en ramslöksolja: mixa 50 gram ramslök och späd med rapsolja till en grön olja. Ringla litet över soppa tillsammans med en klick creme fraiche.

Vår på Omberg!
Litet kyligt var det visst.