Ramslökssoppa ett vårtecken

Här kommer ett, inte så vanligt förekommande, nytt blogginlägg. Många har gillat den gröna soppan som vi har serverat i vår.

Massor med Ramslök!

Jag menar ramslökssoppan. Ramslöken har jag under flera vårar plockat på Omberg. Det blir en mysig utflykt som kombineras med litet nytta. I år var jag där extra tidigt men blåsipporna blommade redan och Omberg var väldigt vackert i det sköna vädret. På Omberg gäller Allemansrätten, så länge som man inte är i någon av de fem områdena som är naturreservat. Kolla på en karta så ser du vart du ska vara.

Vårgrön soppa

Ramslökssoppan gjorde jag i år som en tunn potatis- och löksoppa. Det behöver inte vara så mycket lök i den. Jag använder grönsaksbuljongtärning, grädde, mjölk och vitt vin. När soppan är färdig mixar jag i ramslöksblad. Ganska mycket för det ska bli riktigt grönt och få god smak. Låt soppan få ett uppkok före servering annars blir den ganska ettrig i smaken. Jag tycker inte att det behövs någon vitlök i eftersom ramslöken drar åt vitlökshållet.

Till serveringen kan man göra en ramslöksolja: mixa 50 gram ramslök och späd med rapsolja till en grön olja. Ringla litet över soppa tillsammans med en klick creme fraiche.

Vår på Omberg!
Litet kyligt var det visst.

Leave a Reply