Semlor och sånt

Vi säljer inte stans billigaste semla men kanske den godaste?!

120120 008150127 014140204 036

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150119 068140204 038

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra semlor är bakade med mjölk från Arla eller Östgötamjölk, Arlas normalsaltade smör,socker, kardemumma och färsk jäst.
Vi fyller bullarna med egengjord mandelmassa. Vi hackar mandel med skalet kvar (för den fina färgen) och blandar med florsocker, äggvita och vår egengjorda vaniljcreme gjord med vaniljstång.
Semlan toppar vi med Arlas eller Östgötamjölks vispgrädde, som vi vispar allteftersom semlorna ska göras färdiga.

Tösse bageriet har lanserat semmelwrap i år. Vilken marknadsföringssuccé! På Bostället bakar vi traditionella semlor, då och då med chokladbullar eller hallongrädde men det är så äventyrliga som vi kommer
att vara. Det var ju inte vår idé, semmelwrapen, tyvärr smiley

 

Litet fakta (knyckt från olika källor):

Semla eller fastlagsbulle, fettisdagsbulle, tisdagsbulle, hetvägg (serverad med varm mjölk) kärt barn har många namn. Semlan förekommer i olika former i Skandinavien, Finland och Baltikum.

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning.

På 1800-talet började man lägga mandelmassa i semlan, då ännu serverad i varm mjölk. På slutet av 1800-talet började man kombinera mandelmassan med vispgrädde. Det blev då också vanligt på att servera
semlor utan mjölk. Därmed var den moderna svenska semlan med vetebulle, mandelmassa och grädde skapad. Det dröjde dock fram till 1930-talet innan den blev vida spridd. På 1950-talet avskaffades  ransonering som infördes under andra världskriget.  I samband med detta fick semmelätandet ett rejält uppsving. Det var emellertid förbjudet att servera semlor annat än på fettisdagen. Detta förbud togs bort så sent som på 1960-talet.

Skrönan säger att Adolf Fredrik dog av ett slaganfall på kvällen den 12 februari 1771 efter att ha ätit semla. Men innan desserten på hetvägg hade kungen ätit en jättemiddag som rakt igenom ackompanjerades med champagne. Ett misskött magsår var antagligen huvudskälet till slaganfallet men eftersom det sista kungen åt var en semla, har denna gått till historien som mordvapen.