Solrossnittar

SM i Mathantverk är jättekul att vara med i och det blir mycket mer spännande att sitta igenom en lång prisutdelning om möjligheten finns att vi kan vinna.

Vi har tävlat i flera år och för att ha något att skylla på för att vi inte vinner så kommer jag upp med en vedugn som är svår att baka ett fåtal bröd i och min prestationsångest …

I år ställde vi bland annat upp i klassen småkakor.  Här har vi inte tävlat tidigare eftersom vi inte har någon egen småkaka att ställa upp med. Förra året vann dock en kollega med Hallongrottor. Hallongrottor gör vi jättebra med ett recept från min grannes mormor men vi kunde ju inte härma förra årets vinnare. Vi bestämde oss för att ställa upp med solrossnittar, vi har vårt modifierade recept på en modern klassiker men det behövde ju inte vara ett helt eget påhitt, så vinner vi!

Vi blev såklart jätteglada och överraskade men också litet undrande över hur det hade gått för våra bröd som vi ju satsar mer på? Summan av kardemumman är den att vi får ställa upp igen nästa år!

Anna och Fanny på plats för prisutdelning på Högbo bruk

Här kommer receptet på guldbelönade solrossnittar

Grädda i 175 grader i 15 minuter eller i en vedugn med varierande temperatur till  kakorna verkar färdiga. Kakorna ska vara gyllenbruna, knapriga och litet sega .

200 gram smör från Löts gårdsmejeri
220 gram socker
60 gram sirap
120 gram speltsikt
150 gram fullkornsspelt
5 gram bakpulver
10 gram äkta vaniljsocker
100 gram solrosfrö + litet till dekoration
1 nypa salt

Rör socker och smör poröst, tillsätt sirap och sist de sammanblandande torra ingredienserna, blanda ihop till en ganska lös deg . Rulla ut smala rullar lika långa som plåten strö över litet solrosfrön och platta till försiktigt. Grädda och skär sedan längderna till snittar när de kommer ut ur ugnen.