Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Östgötamat
Ring oss på 076 127 30 22
Bröd
Boställets Vedugnsbageri
modernt bröd på gammalt vis
  • Hem
  • Om Boställets
  • Vårt Bröd
  • Matsäck
  • Boställets café
  • Här Hittar Du Oss
  • Nyheter
  • Kontakta Oss

Tjuvstartat

By info@BosTallets.se on 2013/01/20

I torsdags började vi baka semlor här i bageriet. Receptet på våra semlor publicerades i lördagsbilagan, Paus, som kommer med Corren och NT.

Här kommer receptet för er som inte får den. Vi gör egen mandelmassa med mandel, florsocker och äggvita. Mandelmassan blandas sedan med litet vaniljkräm för extra god smak. Ta inte för mycket vaniljkräm då blir det rinnigt. Riktig vispgrädde är god som den är och så litet florsocker på toppen!

 

 

 

 

 

Bullar
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl kall mjölk
500 gram vetemjöl
25 gram jäst

Blanda ingredienserna ovan och låt det jäsa i kylen över natten. Det blir mycket när det börjar jäsa så ta en stor bunke! Jag blandar allt i en plastlåda med hjälp av en träslev.

På morgonen tillsätts:

500 gram vetemjöl
5 gram salt
10 gram stött kardemumma
200 gram socker
200 gram kallt smör i bitar

Blanda till en blank deg, gärna i en degblandare. Låt degen vila i kylen en timme.
Forma till små runda bullar. Det går bra att frysa bullarna nu för att tina, jäsa och baka dem några dagar senare. Våra semlor är inte så stora och väger cirka 90 gram innan de gräddas. Låt bullarna jäsa ungefär
1 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Mandelmassa
200 gram mandel
200 gram florsocker
1 äggvita

Kör mandel och socker i matberedaren till ett pulver. Tillsätt äggvita litet i taget och kör till en massa.

Vaniljkräm
5 dl. mjölk
½ vaniljstång
60 gram socker
30 gram socker
2 ägg
1 äggula
20 gram vetemjöl
15 gram maizena

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg det och 60 gram socker i mjölken i en kastrull. Lägg i stången också för extra smak. Koka upp.
Vispa ihop ägget med vetemjöl, 30 gram socker och maizena. När mjölken kokat upp, häll 1/3 av mjölken i ägget och vispa. Fiska upp vaniljstången. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Häll i äggblandningen under vispning och låt det hela bli tjockt. Vispa hela tiden, det går fort. Häll vaniljkrämen i en ugnsfast form och lägg över en plastfolie. Låt krämen svalna.

Montering
3 dl vispgrädde
florsocker

Skär av toppen av bullen som lock. Gröp ur litet av inkråmet och blanda det eventuellt med mandelmassan blandad med vaniljkrämen. Fyll hålet med mandelmasseblandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde och sikta över florsocker. Njut!

Vi kommer att sälja semlor fram till påsk. Den 12/2, Fettisdagen har vi extraöppet i bageriet och bakar semlor hela dagen. Beställ senast den 10/2.

På torsdag -lördag har vi öppet som vanligt. Välkomna!

 

 

Posted in Nyheter | Tagged mandelmassa, Semlor, vaniljkräm

« Previous Next »

öppettider

Torsdag och fredag 10-17,
lördag 10-16 och söndag 11-16

Blogg

  • Stängt för vila och reparation av vår ugn.
  • Det här är Bostället – min bild
  • Ogrässoppa
  • Vi har fortsatt öppet
  • God Fortsättning

Här Hittar Du Oss!

På Facebook

Cover for Boställets vedugnsbageri
5,390
Boställets vedugnsbageri

Boställets vedugnsbageri

Vedugnsbageri

Boställets vedugnsbageri

1 day ago

Boställets vedugnsbageri
Det är mycket skriverier om semmeltest just nu i vår värld. Här är ett bra inlägg från Doris och Kopparlundens Bageri ❤️Västerås tidnings semmeltest skapade stor ilska hos våra kollegor på Bageri April. Varför var de inte med när både Bread and sweets by Jennie och vi var det? Och borde inte @mariathereseettlitetbageri också varit med? Vi är ju alla hantverksbagare.Endast @vasterastidning kan ge svar. Men eftersom jag har jobbat som journalist vet jag att det ofta är slumpen som avgör vilka semlor som får vara med. Testet blir en kul grej i tidningen, snabbt gjord, populär bland läsarna. Tidningen har inte en tanke på hur det blir för de testade bagerierna.De vet inte att semmeltiden är extremt viktig för små bagerier. Den kommer efter tuffa januari då ni kunder handlar väldigt lite, och den kulminerar på fettisdagen när alla ska köpa semla. Semlorna kan fylla på den tomma kassan. Eller inte.Tidningens ”kul grej” är för oss i bagerierna blodigt allvar. På Kopparlunden har vi flera gånger också varit med om att inte få vara med i testet. Andra gånger har vi fått usla betyg, och ibland bra. Ofta har testet publicerats på själva fettisdagen. Ett toppbetyg betyder rush och att semlorna tar slut i förtid, med arga kunder som följd. Ett dåligt att man kanske står med 500 osäljbara semmelbullar när dagen är slut.Potentiella kunder påverkas starkt av ett test, fast det egentligen bara är ett resultat av några få personers tycke och smak.Men jag har aldrig sett ett semmeltest som jämför innehåll i semlor. Som berättar varför vissa semlor innehåller 30 ingredienser, andra bara 10. Eller att en del bagerier rullar bullarna för hand medan andra köper bakeoff. Som avslöjar att några kör med industritillverkad fyllning medan hantverksbagare gör sin egen.Eftersom vi gör så mycket för hand går minst hälften av våra intäkter till löner och våra bakverk kostar mer än industriprodukter.Det senaste året har varit kämpigt. Våra råvaror har stigit dramatiskt. Elpriserna är chockerande. Och ni kunder sparar in på vad ni köper. Allt påverkar vår ekonomi direkt. Och en ”kul grej” i tidningen blir direkt avgörande för ett litet bageris ekonomi.Så vill du värna oss små hantverksbagare får du själv prova dig fram till vilken semla du gillar bäst.Kärlek till Bageri April] med flera/Doris ... See MoreSee Less

Photo

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Boställets vedugnsbageri

1 day ago

Boställets vedugnsbageri
Hoppas ni har en fin måndag. Reko i Linköping är på torsdag. ... See MoreSee Less

This content isn't available at the moment

When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people or changed who can see it, or it's been deleted.
View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Boställets vedugnsbageri

3 days ago

Boställets vedugnsbageri
Idag är det öppet till 16. Lunch serveras till 15. Varmt välkomna. ... See MoreSee Less

Photo

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Boställets vedugnsbageri

5 days ago

Boställets vedugnsbageri
Pass på. Pröva tunnbrödsbakning med Ulla. ❤️ ... See MoreSee Less
View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Boställets vedugnsbageri

1 week ago

Boställets vedugnsbageri
Tack för idag. På torsdag har vi öppet igen och så åker vi på reko i Norrköping 😊 ... See MoreSee Less

This content isn't available at the moment

When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people or changed who can see it, or it's been deleted.
View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Våra Sidor

  • Blogg
  • Boställets café
  • Boställets vedugnsbageri är vi
  • Bröd från Boställets vedugnsbageri
  • Här Hittar Du Oss
    • Kategorier
    • Platser
  • Hem
  • Hemsidor Vi Gillar
  • Kontakta Oss
  • Matsäck
  • nyheter
  • Privacy Policy
  • Sitemap
  • Terms & Conditions

Hemsidor Vi Gillar

  • Löts gårdsmejeri
  • Kornettgården
  • Sissi Stahlis keramik
  • Hantverksgården i Ledberg
  • Freja Vandrarhem
  • Väster Om Stan
  • Östgötamat
  • Bo på lantgård, Kullagården
  • Country interior, Billa gård

Det Finstilta

  • Sitemap
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Kontakta Oss

Feeds & Admin

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Copyright ©2011 - 2023 Boställets Vedugnsbageri.



Boställets Vedugnsbageri
Maspelösa Boställe
59076 Vreta Kloster
Telefon: 076 127 30 22