Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Östgötamat
Ring oss på 076 127 30 22
Bröd
Boställets Vedugnsbageri
modernt bröd på gammalt vis
  • Hem
  • Om Boställets
  • Vårt Bröd
  • Matsäck
  • Boställets café
  • Här Hittar Du Oss
  • Nyheter
  • Kontakta Oss

Tjuvstartat

By info@bostallets.se on 2013/01/20

I torsdags började vi baka semlor här i bageriet. Receptet på våra semlor publicerades i lördagsbilagan, Paus, som kommer med Corren och NT.

Här kommer receptet för er som inte får den. Vi gör egen mandelmassa med mandel, florsocker och äggvita. Mandelmassan blandas sedan med litet vaniljkräm för extra god smak. Ta inte för mycket vaniljkräm då blir det rinnigt. Riktig vispgrädde är god som den är och så litet florsocker på toppen!

 

 

 

 

 

Bullar
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl kall mjölk
500 gram vetemjöl
25 gram jäst

Blanda ingredienserna ovan och låt det jäsa i kylen över natten. Det blir mycket när det börjar jäsa så ta en stor bunke! Jag blandar allt i en plastlåda med hjälp av en träslev.

På morgonen tillsätts:

500 gram vetemjöl
5 gram salt
10 gram stött kardemumma
200 gram socker
200 gram kallt smör i bitar

Blanda till en blank deg, gärna i en degblandare. Låt degen vila i kylen en timme.
Forma till små runda bullar. Det går bra att frysa bullarna nu för att tina, jäsa och baka dem några dagar senare. Våra semlor är inte så stora och väger cirka 90 gram innan de gräddas. Låt bullarna jäsa ungefär
1 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Mandelmassa
200 gram mandel
200 gram florsocker
1 äggvita

Kör mandel och socker i matberedaren till ett pulver. Tillsätt äggvita litet i taget och kör till en massa.

Vaniljkräm
5 dl. mjölk
½ vaniljstång
60 gram socker
30 gram socker
2 ägg
1 äggula
20 gram vetemjöl
15 gram maizena

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg det och 60 gram socker i mjölken i en kastrull. Lägg i stången också för extra smak. Koka upp.
Vispa ihop ägget med vetemjöl, 30 gram socker och maizena. När mjölken kokat upp, häll 1/3 av mjölken i ägget och vispa. Fiska upp vaniljstången. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Häll i äggblandningen under vispning och låt det hela bli tjockt. Vispa hela tiden, det går fort. Häll vaniljkrämen i en ugnsfast form och lägg över en plastfolie. Låt krämen svalna.

Montering
3 dl vispgrädde
florsocker

Skär av toppen av bullen som lock. Gröp ur litet av inkråmet och blanda det eventuellt med mandelmassan blandad med vaniljkrämen. Fyll hålet med mandelmasseblandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde och sikta över florsocker. Njut!

Vi kommer att sälja semlor fram till påsk. Den 12/2, Fettisdagen har vi extraöppet i bageriet och bakar semlor hela dagen. Beställ senast den 10/2.

På torsdag -lördag har vi öppet som vanligt. Välkomna!

 

 

Posted in Nyheter | Tagged mandelmassa, Semlor, vaniljkräm

« Previous Next »

Öppettider

Torsdag och fredag 10-17
Lördag 10-16
Söndag 11-16

Blogg

  • Det här är Bostället – min bild
  • Ogrässoppa
  • Vi har fortsatt öppet
  • God Fortsättning
  • Solrossnittar

Här Hittar Du Oss

  • No events

På Facebook

Våra Sidor

  • Blogg
  • Boställets café
  • Boställets vedugnsbageri är vi
  • Bröd från Boställets vedugnsbageri
  • Här Hittar Du Oss
    • Kategorier
    • Platser
  • Hem
  • Hemsidor Vi Gillar
  • Kontakta Oss
  • Matsäck
  • nyheter
  • Privacy Policy
  • Sitemap
  • Terms & Conditions

Hemsidor Vi Gillar

  • Hantverksgården i Ledberg
  • Kornettgården
  • Hus-modern baka och sylta
  • Sissi Stahlis keramik
  • Bo på lantgård, Kullagården
  • Hejtorps gårdsmejeri
  • Östgötamat
  • Löts gårdsmejeri
  • Country interior, Billa gård
  • Freja Vandrarhem

Det Finstilta

  • Sitemap
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Kontakta Oss

Feeds & Admin

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Copyright ©2011 - 2022 Boställets Vedugnsbageri.



Boställets Vedugnsbageri
Maspelösa Boställe
59076 Vreta Kloster
Telefon: 076 127 30 22