I torsdags började vi baka semlor här i bageriet. Receptet på våra semlor publicerades i lördagsbilagan, Paus, som kommer med Corren och NT.
Här kommer receptet för er som inte får den. Vi gör egen mandelmassa med mandel, florsocker och äggvita. Mandelmassan blandas sedan med litet vaniljkräm för extra god smak. Ta inte för mycket vaniljkräm då blir det rinnigt. Riktig vispgrädde är god som den är och så litet florsocker på toppen!
Bullar
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl kall mjölk
500 gram vetemjöl
25 gram jäst
Blanda ingredienserna ovan och låt det jäsa i kylen över natten. Det blir mycket när det börjar jäsa så ta en stor bunke! Jag blandar allt i en plastlåda med hjälp av en träslev.
På morgonen tillsätts:
500 gram vetemjöl
5 gram salt
10 gram stött kardemumma
200 gram socker
200 gram kallt smör i bitar
Blanda till en blank deg, gärna i en degblandare. Låt degen vila i kylen en timme.
Forma till små runda bullar. Det går bra att frysa bullarna nu för att tina, jäsa och baka dem några dagar senare. Våra semlor är inte så stora och väger cirka 90 gram innan de gräddas. Låt bullarna jäsa ungefär
1 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Mandelmassa
200 gram mandel
200 gram florsocker
1 äggvita
Kör mandel och socker i matberedaren till ett pulver. Tillsätt äggvita litet i taget och kör till en massa.
Vaniljkräm
5 dl. mjölk
½ vaniljstång
60 gram socker
30 gram socker
2 ägg
1 äggula
20 gram vetemjöl
15 gram maizena
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg det och 60 gram socker i mjölken i en kastrull. Lägg i stången också för extra smak. Koka upp.
Vispa ihop ägget med vetemjöl, 30 gram socker och maizena. När mjölken kokat upp, häll 1/3 av mjölken i ägget och vispa. Fiska upp vaniljstången. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Häll i äggblandningen under vispning och låt det hela bli tjockt. Vispa hela tiden, det går fort. Häll vaniljkrämen i en ugnsfast form och lägg över en plastfolie. Låt krämen svalna.
Montering
3 dl vispgrädde
florsocker
Skär av toppen av bullen som lock. Gröp ur litet av inkråmet och blanda det eventuellt med mandelmassan blandad med vaniljkrämen. Fyll hålet med mandelmasseblandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde och sikta över florsocker. Njut!
Vi kommer att sälja semlor fram till påsk. Den 12/2, Fettisdagen har vi extraöppet i bageriet och bakar semlor hela dagen. Beställ senast den 10/2.
På torsdag -lördag har vi öppet som vanligt. Välkomna!