Vad är Reko?

Så var vårteminen 2017 här. Vi har öppet torsdag till söndag som vanligt fram till och med skärtorsdagen. Påskhelgen kommer vi att ha stängt.

170130 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har sparkat igång vårterminen med en utställning av EvaMarie Törnströms fantastiska hästar och våra semlor.

 

 

 

170130b 136

170130b 130

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under ledigheten var jag i Järna bageri och fick vara med Tina och Marqus och baka och det var jättespännande att de hur de lägger upp sitt arbete. Detta har resulterat i att vi bakar ett bröd med litet bearbetning och lösare deg. Hittills har det bakats på spelt från Orga kvarn men vi kommer att testa att baka med emmer från Warbro kvarn, kanske redan i veckan. Både spelt och emmer är äldre vetesorter som innehåller mindre gluten och vars mjöl inte kräver så mycket bearbetning. Det blir litet annan nyans på inkråmet och vi tycker det smakar riktigt gott.

 

170130b 150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I höstas var jag med och drog igång Reko Linköping och det har jag inte nämnt så mycket här. En REKO-ring är en lokal grupp av producenter och konsumenter där man använder Facebook (FB) som kommunikationsverktyg. Producenter bjuder ut sina varor på den gemensamma FB-sidan (ett evenemang per säljtillfälle) och konsumenter beställer genom att skriva i kommentarsfältet. Reko bygger på direktaffärer mellan producent och konsument, utan mellanhänder och utan administration eller aktiv försäljning. Idén kommer från Finland och där startade startade den första REKO-ringen år 2013. I november år 2016 finns det enligt Tomas Snellman 160 ringar med 4000 producenter och 250 000 kunder och en omsättning på ca 300 Mkr/år.

Första Reko-tillfället hölls den 20 oktober 2016 och uppslutningen var god. Tretton producenter annonserade ut sina produkter. Det fanns nöt- och lammkött, getost, grönsaker, tomater, potatis, äppelmust och bröd till försäljning. Gruppen hade vid det tillfället ca 1400 medlemmar nu är det över 3000 stycken.

Vi har haft utlämning av varor var fjortonde dag och på torsdag är det dags nästa gång. Varorna lämnas ut på parkeringen vid Toys are us i Tornby i Linköping.

För att beställa blir man medlem i Facebook-gruppen Reko Linköping Försäljning.

 

En sista grej! Från den 15 juni till den 31 augusti (ungefär) behöver vi ha en bagare eller någon som utbildar sig till bagare som vill sommarjobba i bageriet. Arbetet kommer att kräva att personen i fråga är självständig och kan jobba själv vissa tider. Skicka en ansökan på info@BosTallets.se