Bröd från Boställets vedugnsbageri

På Boställets vedugnsbageri bakar bröd på hantverksmässigt vis och det gör inget om mjölet varierar från gång till annan för handen och ögat är med i processen. Brödet gräddas i vår unika vedugn vilket ger en särskilt god skorpa med riktigt mycket smak.

Mjöl, vatten och salt, det är allt som behövs för att baka ett gott bröd. Vi bakar med surdeg som får vila länge för att utveckla smakerna. Den långa jästiden gör också att näringsämnen i mjölet blir mera lättillgängliga för vår kropp. I bageriet använder vi framför allt ekologisk spannmål odlat i Östergötland och malt till mjöl hos Orga kvarn. Från Warbro kvarn i Södermanland köper vi fullkornsmjöl av enkorn och andra äldre spannmålssorter. Sedan en tid har vi även en liten stenkvarn och kan mala fullkornsmjöl själva till vissa bröd. Vi är glada att vi har en bonde i Grannbyn som odlar Ölandsvete och Emmer mm som vi kan baka av. Vi bakar olika sorters bröd på framförallt råg och vete men även mer och mer fullkornsbröd med äldre sorter.

Jag älskar att odla och vill försöka att säsongsanpassa utbudet. Här ute på landet har vi ju möjligheten att sätta frön och skörda. Det kan vara dillbröd till augustis kräftskivor eller vitlöksbröd i januari bakat på vitlök odlad på Östgötaslätten.

Boställets fikabröd är bakat på hantverksmässigt vis och vi bakar på smör från Löts gårdsmejeri, mjölk från Skattegården i Rimforsa och ägg från Södergården i Väasterlösa, helt utan halvfabrikat.

Boställets vedugn

Vår fina vedugn

Vår ugn eldas med 50 kg björkved på kvällen innan vi bakar. Elden får brinna ut och så stänger vi spjällen så att värmen kan fördela sig jämnt i ugnen. På morgonen när det är dags att baka av surdegsbröden som vilat i kylen sedan ett dygn är det ungefär 250 grader i ugnen.

Det gäller att lära sig att elda för att få bästa resultat och jämt gräddade bröd. Ugnen är designad och byggd av John Fischer.

ugn2